CALIFICĂRI PROFESIONALE

Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista.

Tehnician în gastronomie

Profil: Tehnic
Domeniu: Turism şi alimentaţie
Descriere
Tehnicianul în gastronomie supraveghează şi coordonează desfăşurarea activităţii din bucătărie. Alături de activităţile specifice, Tehnicianul în gastronomie valorifică competenţele cheie de comunicare atât cu persoanele cu care intră în contact cât şi în cadrul echipei de lucru, competenţele de utilizare a softurilor specifice şi nu în ultimul rând va aplica continuu tehnici de îmbunătăţire a calităţii la locul de muncă, de lucru în echipă şi de dezvoltare durabilă.
Unități de rezultate ale invațării
1. Etică şi comunicare profesională 2. Aplicarea conceptelor de bază ale contabilității 3. Utilizarea metodelor, procedeelor şi principiilor contabilităţii 4. Asigurarea calităţii în turism şi alimentaţie 5. Organizarea activităţii în unităţile de primire turistică 6. Realizarea proceselor de bază în alimentaţie 7. Pregătirea sortimentului de preparate şi băuturi 8. Utilizarea sistemelor de servire în restauraţie 9. Administrarea firmei 10. Evaluarea oportunităţilor de piaţă 11. Aplicarea politicilor de marketing 12. Înregistrarea operaţiilor economico– financiare 13. Întocmirea situaţiilor financiare 14. Aplicarea tehnicilor de negociere şi contractare 15. Organizarea producţiei în gastronomie 16. Aplicarea principiilor calităţii în gastronomie 17. Promovarea producţiei gastronomice
Acces
Absolvenții învățământului secundar inferior (gimnazial) care se înscriu in clasa a IX-a liceu filiera tehnologică. Absolvenţii ciclului inferior al liceului/ învățământului general obligatoriu se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, după caz. Absolvenții invățământului profesional de 3 ani se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, dupa caz.
Pregătire
Dobândirea calificării se realizează prin: 1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ. 2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare specific profilului de pregătire, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 4 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate. 3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin cultură de specialitate, pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de instruire teoretică, laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă.
Certificare
Absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 4 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Carieră
După dobândirea calificării profesionale de nivel 4, absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sau îşi pot continua studiile prin învăţământul postliceal (şcoala de maiştri sau şcoala postliceală) şi/sau prin învăţământul superior (pentru absolvenții de liceu cu diploma de bacalaureat).
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 311933 Tehnolog alimentatie publica
• 343405 Inspector calitate producţie culinară
• 343403 Bucătar șef