Profil: -
Domeniu: Turism şi alimentaţie
Descriere
Practicantul unei astfel de ocupaţii efectuează şi întreţine zilnic curăţenia în camere, holuri, camere de recepţie, săli de conferinţe etc. în vederea respectării standardelor de igienă şi sănătate.
Unități de rezultate ale invațării
1. Etică şi comunicare profesională
2. Aplicarea conceptelor de bază ale contabilității
3. Utilizarea metodelor, procedeelor şi principiilor contabilităţii
4. Asigurarea calităţii în turism şi alimentaţie
5. Organizarea activităţii în unităţile de primire turistică
6. Realizarea proceselor de bază în alimentaţie
7. Valorificarea patrimoniului turistic
8. Oferta de produse şi servicii turistice
9. Întreţinerea spaţiilor hoteliere
2. Aplicarea conceptelor de bază ale contabilității
3. Utilizarea metodelor, procedeelor şi principiilor contabilităţii
4. Asigurarea calităţii în turism şi alimentaţie
5. Organizarea activităţii în unităţile de primire turistică
6. Realizarea proceselor de bază în alimentaţie
7. Valorificarea patrimoniului turistic
8. Oferta de produse şi servicii turistice
9. Întreţinerea spaţiilor hoteliere
Acces
Absolvenții învățământului secundar inferior.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului pot dobândi calificarea profesională optând pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică de 720 ore.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului pot dobândi calificarea profesională optând pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică de 720 ore.
Pregătire
Dobândirea calificării se realizează prin:
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 3 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate cât și dobândirea rezultatelor învățării necesare completării ulterioare a studiilor liceale.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă. Condițiile în care stagiul de practică se desfășoară în unitatea de învățământ, sunt stabilite prin metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional.
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 3 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate cât și dobândirea rezultatelor învățării necesare completării ulterioare a studiilor liceale.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă. Condițiile în care stagiul de practică se desfășoară în unitatea de învățământ, sunt stabilite prin metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional.
Certificare
După finalizarea şi absolvirea învăţământului profesional, absolvenţii susţin examenul de certificare a calificării profesionale, examen care urmăreşte validarea dobândirii atât a rezultatelor învățării cheie, cât şi a rezultatelor învățării specifice practicării calificării respective. Absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 3 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Carieră
După dobândirea calificării profesionale de nivel 3, absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sau pot urma cursurile învățământului liceal. Dacă optează pentru ciclul superior al liceului filiera tehnologică, pot obține o dublă recunoaştere: profesională şi academică, ce permite, pe de o parte, dobândirea unei calificări profesionale de nivel superior (nivel 4 de calificare) şi, pe de altă parte, continuarea studiilor prin învăţământul postliceal (şcoala de maiştri sau şcoala postliceală) şi/sau prin învăţământul superior (pentru absolvenții de liceu cu diploma de bacalaureat).
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 515108 Dispecer pentru servire în cameră (hotel)
• 516201 Cameristă hotel
• 516203 Valet
• 422402 Lucrător concierge
• 515101 Cabanier
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate, este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această calificare pot practica și alte ocupații din domeniu, de același nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 515108 Dispecer pentru servire în cameră (hotel)
• 516201 Cameristă hotel
• 516203 Valet
• 422402 Lucrător concierge
• 515101 Cabanier
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate, este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această calificare pot practica și alte ocupații din domeniu, de același nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Documente
Materiale didactice
Centrul Național de Dezvoltare a Invățămîntului Profesional și Tehnic nu isi asuma responsabilitatea pentru originalitatea si continutul stiintific al materialelor, care este in raspunderea exclusiva a autorilor. Reproducerea materialelor menționate anterior este autorizată cu condiţia menţionării sursei. Materialele pot fi descărcate ca fişier sau pot fi tipărite numai pentru uz personal.
- IX_Calitatea in turism si alimentatie_Vaduva Cristian1.pdf
- IX_Calitatea in turism si alimentatie_Vaduva Cristian2.pdf
- IX_Calitatea in turism si alimentatie_Vaduva Cristian3.pdf
- IX_Calitatea in turism si alimentatie_Vaduva Cristian4.pdf
- IX_Calitatea in turism si alimentatie_Vaduva Cristian5.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian1.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian2.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian3.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian4.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian5.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian6.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian7.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian8.pdf
- IX_Procese de baza in alimentatie_Vadva Cristian9.pdf
- IX_Servicii hoteliere_profBonta-Brosteanu.pptx
- IX_Structuri de primire turistica_Vaduva Cristian1.pdf
- IX_Structuri de primire turistica_Vaduva Cristian2.pdf
- IX_Structuri de primire turistica_Vaduva Cristian4.pdf
- IX_Structuri de primire turistica_Vaduva Crstian3.pdf
- IX_Structuri de primiri turistice_Izabela Giorgi.ppsx
- XI_Administrarea firmei_prof Petre Daniela.pptx
- XI_Administrarea firmei_prof Petre Daniela1.pdf
- XI_Administrarea firmei_prof Petre Daniela2.pdf
- X_Contabilitate generala_Craciun Maria_1.pdf
- X_Contabilitate generala_Craciun Maria_2.pdf
Programe școlare
- 45b14352.php
- 836b07d8.php
- CRR_clasa.IX_invatamant.prof_Turism si alimentatie.pdf
- CRR_cl X_inv prof_Turism.pdf
- CRR_cl_XI_inv prof_Lucrator_hotelier.pdf