Profil: Resurse naturale şi protecţia mediului
Domeniu: Agricultură
Descriere
Calificarea Tehnician Holticultor oferă o pregătire tehnică în domeniul Horticultură, care să permită absolventului aplicarea cunoștințelor dobândite prin orele de instruire teoretică la executarea practică, manual sau mecanizat, a unor lucrări în culturile horticole. Calificarea oferă un nivel sporit de cunoștințe teoretice în domeniul, un grad sporit de responsabilitate, autonomie personală și atribuții de executare, coordonare și supraveghere a lucrărilor de înființare, întreținere și recoltare a culturilor horticole.
Unități de rezultate ale invațării
• Unități de rezultate ale învățării tehnice generale
1. Utilizarea elementelor de agropedologie
2.Creșterea animalelor
3. Utilizarea mașinilor agricole și zootehnice
4. Realizarea activităților unității agricole în relația cu piața
5. Administratea unității agricole
6. Conservarea mediului înconjurător
7.Conducerea tractorului auto
• Unități de rezultate ale învățării tehnice specializate
8. Organizarea lucrărilor în legumicultură
9. Organizarea lucrărilor în pomicultură
10. Organizarea lucrărilor în viticultură
11. Amenajarea spațiilor verzi
12. Organizarea lucrărilor de mecanizare din exploatația agricolă
1. Utilizarea elementelor de agropedologie
2.Creșterea animalelor
3. Utilizarea mașinilor agricole și zootehnice
4. Realizarea activităților unității agricole în relația cu piața
5. Administratea unității agricole
6. Conservarea mediului înconjurător
7.Conducerea tractorului auto
• Unități de rezultate ale învățării tehnice specializate
8. Organizarea lucrărilor în legumicultură
9. Organizarea lucrărilor în pomicultură
10. Organizarea lucrărilor în viticultură
11. Amenajarea spațiilor verzi
12. Organizarea lucrărilor de mecanizare din exploatația agricolă
Acces
Absolvenții învățământului secundar inferior (gimnazial) care se înscriu in clasa a IX-a liceu filiera tehnologică.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului/ învățământului general obligatoriu se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, după caz.
Absolvenții invățământului profesional de 3 ani se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, dupa caz.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului/ învățământului general obligatoriu se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, după caz.
Absolvenții invățământului profesional de 3 ani se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, dupa caz.
Pregătire
Dobândirea calificării se realizează prin:
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare specific profilului de pregătire, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 4 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin cultură de specialitate, pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de instruire teoretică, laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă.
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare specific profilului de pregătire, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 4 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin cultură de specialitate, pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de instruire teoretică, laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă.
Certificare
Absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 4 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Carieră
După dobândirea calificării profesionale de nivel 4, absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sau îşi pot continua studiile prin învăţământul postliceal (şcoala de maiştri sau şcoala postliceală) şi/sau prin învăţământul superior (pentru absolvenții de liceu cu diploma de bacalaureat).
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 314203 Tehnician pedolog;
• 611301 Fermier în horticultură;
• 751501 Degustător
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această caloificare pot practica și alte ocupații din domeniul, de acealași nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 314203 Tehnician pedolog;
• 611301 Fermier în horticultură;
• 751501 Degustător
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această caloificare pot practica și alte ocupații din domeniul, de acealași nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Documente
Materiale didactice
Centrul Național de Dezvoltare a Invățămîntului Profesional și Tehnic nu isi asuma responsabilitatea pentru originalitatea si continutul stiintific al materialelor, care este in raspunderea exclusiva a autorilor. Reproducerea materialelor menționate anterior este autorizată cu condiţia menţionării sursei. Materialele pot fi descărcate ca fişier sau pot fi tipărite numai pentru uz personal.
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Andriuca Ana Maria-F1.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Andriuca Ana Maria-F2.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Andriuca Ana Maria-F3.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Andriuca Ana Maria-F4.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Zota Daniela-F1.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Zota Daniela-F2.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Zota Daniela-F3.pdf
- IX_Unitati agricole in relatia cu piata_Zota Daniela-F4.pdf
- XI,XII seral Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 1.ppt
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie(2)_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie(3)_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie 1_Popa Elena.ppt
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie 2_prof.Popa Elena.ppt
- XI, XII Seral_Viticultura si vinificatie 4_ prof.Popa Elena.ppt
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie 5_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie 6_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie 7_prof. Popa Elena.pdf
- XI, XII Seral_Viticultura si vinificatie 8_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_Popa Elena 2.ppt
- XI, XII Seral_Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie_prof. Popa Elena.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.pptx
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie_prof. Popa Elena 1.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 2.pdf
- XI, XII Seral_Viticultura si vinificatie _ prof.Popa Elena 3.ppt
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 3.ppt
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie _prof.Popa Elena 4.pdf
- XI,XII seral_Viticultura si vinificatie _prof. Popa Elena 5.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 6.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 7.pdf
- XI,XII seral_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 8.pdf
- XI,XII Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.ppt
- XII_Tehnologia de cultivare a speciilor legumicole_prof. Muntenasu Mariana.pdf
- XII_Tehnologia de cultivare a speciilor legumicole_prof. Muntenasu Mariana_1.pptx
- XII_Tehnologia de cultivare a speciilor legumicole_prof.Muntenasu Mariana_2.pptx
- XI zi,XII seral-Viticultura si vinificatie_Popa Elena.ppt
- XI zi,XII seral-Viticultura si vinificatie_Popa Elena 1.ppt
- XI zi-XII Seral_ Viticultura si vinificatie_ prof.Popa Elena 2.ppt
- XI zi-XII S_ Viticultura si vinificatie 3_ prof.Popa Elena.ppt
- XI_Viticultura si vinificatie 2_prof. Popa Elena.pdf
- XI_Viticultura si vinificatie_prof. Popa Elena.pdf
- XI_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena.pdf
- XI_Viticultura si vinificatie _prof. Popa Elena 2.pdf
- XI_ Viticultura si vinificatie_prof.Popa Elena 3.pdf
- X_ Cultivarea vitei de vie_prof.Popa Elena.pdf
Programe școlare
- CCR_XI_liceu_Tehn horticultor.pdf
- CRR_cl X_liceu_Agricultura.pdf
- CRR_cl_IX_liceu_Agricultura.pdf
- CRR_XII_liceu_Tehn horticultor.pdf