Profil: Resurse naturale şi protecţia mediului
Domeniu: Industrie alimentară
Descriere
Tehnicianul în industria alimentară este în subordinea directă a inginerilor, execută sarcini privind tehnologia de fabricaţie, aplicarea şi respectarea normelor de muncă; efectuează analize de laborator privind calităţile nutritive ale materiilor prime folosite şi ale produselor finite. Tehnicianul în industria alimentară desfăşoară sarcini complexe, care implică planificarea, organizarea, monitorizarea, controlul şi înregistrarea datelor în cadrul proceselor tehnologice din industria alimentară.
Unități de rezultate ale invațării
• Unităţi de rezultate ale învăţării tehnice generale
1. Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi de protecţia mediului în industria alimentară
2. Aplicarea noţiunilor de microbiologie şi a normelor de igienă în industria alimentară
3. Exploatarea utilajelor şi echipamentelor utilizate în industria alimentară
4. Executarea operaţiilor de bază în laborator în industria alimentară
5. Asigurarea calităţii produselor alimentare
6. Aplicarea proceselor biochimice la fabricarea produselor alimentare
7. Executarea analizelor specifice de laborator în industria alimentară
• Unităţi de rezultate ale învăţării tehnice specializate
8. Aplicarea tehnologilor specifice în industria alimentară extractivă
9. Aplicarea tehnologiilor specifice în industria alimentară fermentativă
10. Aplicarea tehnologiilor specifice de obţinere a produselor de origine animală
11. Aplicarea tehnologiilor specifice de prelucrare a legumelor şi fructelor
12. Aplicarea tehnologiilor specifice de obţinere a produselor de morărit şi panificaţie
1. Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi de protecţia mediului în industria alimentară
2. Aplicarea noţiunilor de microbiologie şi a normelor de igienă în industria alimentară
3. Exploatarea utilajelor şi echipamentelor utilizate în industria alimentară
4. Executarea operaţiilor de bază în laborator în industria alimentară
5. Asigurarea calităţii produselor alimentare
6. Aplicarea proceselor biochimice la fabricarea produselor alimentare
7. Executarea analizelor specifice de laborator în industria alimentară
• Unităţi de rezultate ale învăţării tehnice specializate
8. Aplicarea tehnologilor specifice în industria alimentară extractivă
9. Aplicarea tehnologiilor specifice în industria alimentară fermentativă
10. Aplicarea tehnologiilor specifice de obţinere a produselor de origine animală
11. Aplicarea tehnologiilor specifice de prelucrare a legumelor şi fructelor
12. Aplicarea tehnologiilor specifice de obţinere a produselor de morărit şi panificaţie
Acces
Absolvenții învățământului secundar inferior (gimnazial) care se înscriu in clasa a IX-a liceu filiera tehnologică.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului/ învățământului general obligatoriu se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, după caz.
Absolvenții invățământului profesional de 3 ani se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, dupa caz.
Absolvenţii ciclului inferior al liceului/ învățământului general obligatoriu se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, după caz.
Absolvenții invățământului profesional de 3 ani se pot înscrie în clasa a XI-a liceu, cu diferențe, dupa caz.
Pregătire
Dobândirea calificării se realizează prin:
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare specific profilului de pregătire, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 4 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin cultură de specialitate, pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de instruire teoretică, laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă.
1. Pregătirea generală specifică învăţământului obligatoriu - se realizează în unitatea de învăţământ.
2. Pregătirea tehnică de bază corespunzătoare domeniului de calificare specific profilului de pregătire, fiind comună tuturor calificărilor de nivel 4 CNC aparţinând domeniului respectiv de pregătire profesională - se realizează în unitatea de învăţământ şi la agentul economic, prin ore de instruire teoretică şi ore de pregătire practică, asigurându-se baza necesară pregătirii profesionale de specialitate.
3. Pregătirea profesională de specialitate, corespunzătoare calificării - se realizează prin cultură de specialitate, pregătire practică și prin stagii de pregătire practică materializate în ore de instruire teoretică, laborator tehnologic și ore de instruire practică desfășurate atât în laboratoarele şi atelierele şcolii cât și la agentul economic în condiţii reale de muncă.
Certificare
Absolvenții care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională nivel 4 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.
Carieră
După dobândirea calificării profesionale de nivel 4, absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sau îşi pot continua studiile prin învăţământul postliceal (şcoala de maiştri sau şcoala postliceală) şi/sau prin învăţământul superior (pentru absolvenții de liceu cu diploma de bacalaureat).
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 311925 Tehnician în industria alimentară;
• 311927 Tehnician în industria alimentară extractivă;
• 311928 Tehnician în industria alimentară fermentativă;
• 311929 Tehnician în industria cărnii, laptelui şi conservelor;
• 311930 Tehnician în morărit şi panificaţie.
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această caloificare pot practica și alte ocupații din domeniul, de acealași nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Ocupaţii COR ce pot fi practicate:
• 311925 Tehnician în industria alimentară;
• 311927 Tehnician în industria alimentară extractivă;
• 311928 Tehnician în industria alimentară fermentativă;
• 311929 Tehnician în industria cărnii, laptelui şi conservelor;
• 311930 Tehnician în morărit şi panificaţie.
Lista ocupațiilor COR care pot fi practicate este dată cu titlu de exemplu. Absolvenții care dobândesc această caloificare pot practica și alte ocupații din domeniul, de acealași nivel sau de nivel inferior, în funcție de decizia angajatorului.
Documente
Materiale didactice
Centrul Național de Dezvoltare a Invățămîntului Profesional și Tehnic nu isi asuma responsabilitatea pentru originalitatea si continutul stiintific al materialelor, care este in raspunderea exclusiva a autorilor. Reproducerea materialelor menționate anterior este autorizată cu condiţia menţionării sursei. Materialele pot fi descărcate ca fişier sau pot fi tipărite numai pentru uz personal.
- IX_Operatii de baza in laborator_Ciuche Nadia.pdf
- IX_Operatii de baza in laborator_Ciuche Nadia.pptx.pdf
- IX_Operatii de baza in laborator_Ciuche Nadia 2.pdf
- IX_Operatii de baza in laborator_Sandu Manuela.pptx
- XI_Efectuarea analizelor specifice in industria alimentara fermentativa_Ciuche Nadia.pdf
- XI_Efectuarea analizelor specifice in industria alimentara fermentativa_Ciuche Nadia 2.pdf
- XI_Efectuarea analizelor specifice in industria alimentara fermentativa_Ciuche Nadia 3.pdf
- XI_Efectuarea analizelor specifice in industria alimentara fermentativa_Ciuche Nadia 4.pdf
- XI_Tehnologii specifice de obtinere a produselor de morarit si panificatie_Ciuche Nadia.pdf
- XI_Tehnologii specifice de obtinere a produselor de morarit si panificatie_Fartade Tereza.pdf
- XI_Tehnologii specifice de obtinere a produselor de morarit si panificatie_Sandu Manuela.ppt
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 4_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 5_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specific ein industria alimentara fermentativa 6_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 6_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 7_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 8_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 9_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 10_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 11_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 12_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa 13_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice in industria alimentara fermentativa_prof. Stan Maria 11.pdf
- XI_Tehnologii specifice în industria alimentara fermentativa_prof. Maria Stan.pdf
- XI_Tehnologii specifice în industria alimentara fermentativa _prof. Maria Stan 2.pdf
- XI_Tehnologii specifice în industria alimentara fermentativa _prof. Maria Stan 3.pdf
- XI_Tehnologii specifice în industria alimentară fermentativă_prof. Stan Maria.pdf
- XI_Tehnologii specifice în indutria alimentara fermentativa 2_prof. Maria Stan.pdf
- XI_Tehnologii specifice în indutria alimentara fermentativa 3_prof. Maria Stan.pdf
- XI_Tehnologii specifice în indutria alimentara fermentativa_prof. Maria Stan.pdf
- X_Microbiologie si igiena in industria alimentara_Milosteanu Diana.pptx
- X_Microbiologie si igiena in industria alimentara_Milosteanu Diana 2.pptx
- X_Microbiologie si igiena in industria alimentara_Sandu Manuela.pptx
- X_Microbiologie si igiena in industria alimentara_Sandu Manuela 2.pptx.ppt
- X_Operatii si utilaje in industria alimentara_Ciche Nadia..pdf
- X_Operatii si utilaje in industria alimentara_Ciuche Nadia.pdf
- X_Operatii si utilaje in industria alimentara_Ciuche Nadia 2..pdf..pdf
- X_Operatii si utilaje in industria alimentara_Mimis Florentina.pdf
- X_Operatii si utilaje in industria alimentara_Schipor N+Moloci L..pdf
Programe școlare
- CRR_cl X_liceu_Industrie alimentara.pdf
- CRR_cl_IX_liceu_Industrie_alimentara.pdf
- CRR_XII_liceu_Tehn in ind alimentara.pdf
- CRR_XI_liceu_Tehn in ind alimentara.pdf